majokla apdorisnana

Pieaudzis personu skaits, kas apdrošina savus mājokļus

Šī gada pirmajos sešos mēnešos vairāk nekā par pusi pieaudzis to Latvijas iedzīvotāju skaits, kas brīvprātīgi apdrošina savu mājokli nevis tāpēc, ka to saka obligātas saistības, piemēram, kredīts, liecina Swedbank P&C Insurance Latvijas filiāles apkopotā informācija. Dati liecina, ka sievietes mājokļus apdrošina biežāk nekā vīrieši – apmēram divas trešdaļas no personām, kas apdrošina savus mājokļus ir sievietes.Swedbank P&C Insurance Latvijas filiāles dati liecina, ka 2012. gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar to pašu periodu gadu iepriekš, par 66 procentiem ir pieaudzis to Latvijas iedzīvotāju skaits, kas apdrošina savus mājokļus arī gadījumā, ja to nenosaka obligātās saistības, piemēram, kredīts. Interesanti, ka 68 procenti no personām, kas apdrošina savus mājokļus, ir sievietes, attiecīgi 32 procenti no personām,kas apdrošina mājokļus, ir vīrieši.

Apkopotā informācija par šī gada pirmajiem sešiem mēnešiem liecina, ka vidējā apdrošināšanas summa, jeb mājokļa pilnīgas atjaunošanas summa dzīvokļiem ir 55 000 latu, bet privātmājām – 125 000 latu. Mēneša maksājums dzīvokļu īpašniekiem ir vidēji pieci lati mēneši, bet privātmāju īpašniekiem tas ir apmēram 12 lati mēnesī. Lielākā daļa jeb 65 procenti iedzīvotāju, kas labprātīgi apdrošina savu mājokli, apdrošina arī nekustamā īpašuma iedzīvi.

Swedbank P&C Insurance apkopotie dati norāda, ka 80 procenti no apdrošinātajiem īpašumiem ir dzīvokļi, bet 20 procenti ir privātmājas. Lielākā daļa jeb 55 procenti no apdrošinātajiem mājokļiem atrodas Rīgā. Tāpat dati norāda, ka visaktīvāk mājokļus apdrošina personas vecumā no 44 līdz 55 gadiem un personas, kas ir vecākas par 62 gadiem – 25 procenti no personām, kas apdrošina savus mājokļus, ir vezuma grupā no 44 līdz 30 procentiem, bet vecuma grupā virs 62 gadiem ir 30 procenti no personām, kas apdrošina savus mājokļus labprātīgi,
Pozitīvi, ka arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas rūpēties par sava mājokļa drošību, to apdrošinot. Neliels ieguldījums apdrošināšanas polisē ir kā atsvars un drošības garants, jo apdrošinātājs parūpēsies gan par bojāta mājokļa atjaunošanu, gan zaudēto mantu aizvietošanu ar līdzvērtīgām,” norāda Swedbank P&C Insurance Latvijas filiāles vadītājs Pēters Kabūns.