savvaļas zirgi

Valstis ar visaugstākajām iedzīvotāju un mājsaimniecību ienākuma nodokļa likmēm

Ja jūs varētu dzīvot jebkur pasaulē, vai jūs nevēlētos pirms pārcelšanās uzzināt iespējamos ienākuma nodokļus un to salīdzinājumu ar ASV nodokļu likmēm? Varbūt, bet tas nav vienīgais jautājums, kas jāuzdod. Jūsu reģistrācijas statuss kā neprecēts vai precējies arī ir faktors, kas nosaka, kurās valstīs var būt augstākie ienākuma nodokļi. Turklāt valstis ar augstākajiem nodokļiem augstiem ienākumiem – Slovēnija, Beļģija, Zviedrija, Somija un Portugāle – kopumā atšķiras no valstīm ar visaugstākajiem nodokļiem vidējiem ienākumiem.

Arī laulība ar bērniem var kaut ko mainīt. Dānijā ir vieni no augstākajiem nodokļiem pasaulē gan neprecētiem, gan precētiem nodokļu maksātājiem, bet pārējās četras augstākās valstis katrā no abām kategorijām ir pilnīgi atšķirīgas, lai gan tās visas atrodas Eiropā.

Valstis ar augstākajiem ienākuma nodokļiem vientuļajiem

Apskatīsim valstis, kurās ir visaugstākās summārās vidējās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes pie viena bezbērnu vidējās algas. Pirmajā pieciniekā bija Vācija (39,3%), Beļģija (39,3%), Lietuva (36,1%), Dānija (35,6%) un Slovēnija (34,5%).

1. Vācija

Vācijā ir progresīvais nodoklis, kas nozīmē, ka cilvēki ar lielākiem ienākumiem maksā vairāk nodokļu nekā cilvēki ar zemākiem ienākumiem. Valstī tiek iekasēts progresīvs peļņas un kapitāla nodoklis, kura maksimālais apmērs ir 45%. Ar nodokli apliekamo ienākumu avoti ir lauksaimniecība, mežsaimniecība, uzņēmumu īpašumtiesības, pašnodarbinātība, nodarbinātība, uzkrājumi un ieguldījumi, nomas īpašums, kapitāla pieaugums un citi ienākumi. Pirmie 801 eiro uzkrājumu un investīciju ienākumi ir bez nodokļiem, pateicoties noguldītāja pabalstam.

2. Beļģija

Maksimālā progresīvā nodokļa likme Beļģijā ir 50%. Ienākumi no īpašuma, darba, ieguldījumiem un citiem avotiem ir apliekami ar nodokli. Kapitāla pieauguma nodokļa likmes ir atkarīgas no kapitāla veida. Darbinieki no ienākumiem maksā sociālās apdrošināšanas nodokli 13,07% apmērā. Valdība pieļauj atskaitījumus par uzņēmējdarbības izdevumiem, sociālās apdrošināšanas iemaksām un 80% alimentiem, un atkarībā no pieteikuma statusa ir arī personīgais labums.

3. Lietuva

Lietuva savus ienākumus apliek ar nodokli, kas pārsniedz 32%. Ar nodokli apliekamie ienākumi ietver nodarbinātību, komercdarbību, autoratlīdzību, nomātos aktīvus un “citus”. Ienākumi, kas nav gūti no darba, tostarp autoratlīdzības, procenti un peļņa no īpašuma pārdošanas, tiek aplikti ar 15% vai 20% nodokli, tāpat kā kapitāla pieaugums. Dividendes tiek apliktas ar 15% nodokli. Ieturējuma nodoklis netiek iekasēts no procentiem, ja vien persona nav Lietuvas pilsonis, un tādā gadījumā likme ir 15%.

4. Dānija

Progresīvais ienākuma nodoklis Dānijā ir 55,9%. 8% veselības nodokli, 22,8% līdz 27,8% pašvaldības nodokļus, sociālās apdrošināšanas nodokli 1135,8 kronas. ($ 167,06) gadā, un kapitāla pieauguma nodoklis ir 27% vai 42%. Tiek ieturēts nodoklis 27% apmērā no dividendēm un 22% no autoratlīdzības.

5. Slovēnija

Slovēnija iekasē iedzīvotāju ienākuma nodokli no 16% līdz 50%. Rezidenti tiek aplikti ar nodokļiem no viņu globālajiem ienākumiem, savukārt nerezidenti apliks ar nodokli tikai ienākumus, kas gūti no Slovēnijas. Ar nodokļiem tiek aplikti seši ienākumu veidi: nodarbinātība; Bizness; lauksaimniecība un mežsaimniecība; īre un maksas; dividendes, procenti un kapitāla pieaugums; un citi.